Ανεπαρκής ο έλεγχος στη τιμή των καυσίμων

Ανεπαρκής ο έλεγχος στη τιμή των καυσίμων

Αρ. Πρωτ. 10720/27.05.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Με τις πρόσφατες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ελέγχου των τιμών τους, καθώς οι υψηλές τιμές πλήττουν την αγορά. Ενδεικτικά την Τετάρτη 19/5 βρίσκουμε τιμές αμόλυβδης 95 οκτανίων από 1,429€/λιτρο ως και 1,740€/λιτρο, ένα εύρος τιμών που από μόνο του προβληματίζει, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Οικονομίας.

Σε  πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπεται η υποχρέωση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να γνωστοποιούν στο αρμόδιο Υπουργείο τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στα καύσιμα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, αλλά κυρίως η διαφάνεια στην τιμολόγηση από τα διυλιστήρια καθώς και η εκπτωτική τους  πολιτική.

Οι τιμές χονδρικής καθώς και ο τρόπος διαμόρφωσής τους, θα γνωστοποιούνται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα κοινοποιούνται και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με βάση τις τιμές όπως δημοσιεύονται στο Παρατηρητήριο Τιμών, προβλέπεται η δυνατότητα της ΡΑΕ, σε συνδυασμό και με τις τιμοληψίες που κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, αν διαπιστώνει εναρμονισμένες πρακτικές, να καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού για ελέγχους. Εξάλλου, τα δύο συναρμόδια υπουργεία προχωρούν σε κάποιες άλλες ρυθμίσεις προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία στη τελική τιμή πώλησης της βενζίνης;

- Θα επιβάλλει πλαφόν περιθωρίου κέρδους σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων άρα και στη τελική τιμή πώλησης;

- Θα υποστούν κυρώσεις όσοι αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών;

Απάντηση Υπουργείου